„Да настръхнем може ли?“ е първият официален видеоклип от етно-бас проекта DASHE.

България, етно, бас, видео, кавал, гайда, народни мотиви, народна музика, DASHE, даше, да настръхнем

 

БАЗА: Разкажете ни повече за този проект.

DASHE: Проект DASHE е създаден от двама души – Димитър Дашев и Мирослав Демирев, през лятото на 2016 година, като за първи път е представен целия на WakeЪП Festival „Единение“. Той е съвкупност от български народни мотиви, пеене, откъси от речи и интервюта на наши велики актьори и писатели като Тодор Колев, Джоко Росич, Георги Калоянчев, Антон Дончев, Никола Вапцаров и др. На лице са вече 15 авторски песни, семплирани с кавал, каба гайда, диджериду, двоянки, тъпан. Гръбнакът на траковете е тежък басов бийт със съб басове, насложени върху дъбстеп, дръм енд бейс, брейк бийт, хоро ритмики и аранжименти.

даше, каварна, кавал, гайда, народни мотиви, етно проект,

БАЗА: Какво ви подтикна да го създадете?

DASHE: Първоначалната идея бе да покажем най-вече на българите в чужбуна, че хубавите неща могат да се случват и в нашата страна, стига всеки да даде малка частица от себе си. Този проект е нашият принос, нашият начин да изразим себе си и гледната ни точка, да предадем посланието си.

В процеса на работа осъзнахме, че всъщност искаме да спомогнем за овековечаването на посланията на тези велики актьори, писатели и поети, като ги премесим с традиционни ритми и инструменти в едно модерно етно-бас звучене.

В проекта са използвани семпли и от улични музиканти, записани по подлези и тротоари.

dashe, знаме, българия, рила, кавал, гайда, фолклор, етно, бас, балканско,

 

БАЗА: Разкажете ни за клипа.

DASHE: Видеото пресъздава красотата на България през нашите очи. Кадрите са заснети в Родопи, Рила, Пловдив, Болата и Североизточният бряг. Главните майстори на камерата са Александър Пехлев и Стефан Николов, на които много благодарим, както и на всички участници и помощници в снимачния процес.

рила, българия, даше, мейкинг, да настръхнем, етно, фолклор, ритми, кавал, гайда

В клипа ще видите кадри от WakeЪп Open Air Festival , който изигра огромна роля, мотивирайки ни да създадем DASHE.

даше, dashe, wakeъп, българия, фолклор, народни мотиви, кабагайда, кавал

 

БАЗА: Какво следва от тук нататък?

DASHE: От тук нататък концентрираме вниманието си върху лятото. Ще развиваме проекта като добавяме живи инструменти, обикаляйки горски поляни, плажове и фестивали.

овце, народно, даше мейкинг, стефан николов, да настръхнем, гайда, кавал фолклор, етно бас проект, балканско

DASHE: Искаме да изкажем огромните си благодарности на Стефан Николов(camera & edit), Александър Пехлев (camera), Паолина Иванова (координатор), Ангел Каравланов (гайда), WakeЪП България, ROOT.BG, Мартин Атанасов, Момчиловци крю и на всички приятели, които ни подкрепят :).

FACEBOOK     YOUTUBEchannel

Медиен партньор – www.bazaworld.com

Dashe – Да настръхнем, може ли? /official video/

[post_view]

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *