Няма начин  да не сте забелязали манията по ролковите кънки, която обвзе отново малки и големи по целия свят.

А как и кога започва всичко?

Създателят на ролковите кънки белгийският изобретател Жан-Жозеф Мерлен демонстрирал чудното си изобретение за пръв път през 1760 година на лондонски бал с маски. Той се пързалял сред гостите на бала, докато свирел на цигулка, обут в скъпи обувки с монтирани на тях малки метални колелца. Ефектното изпълнение впечатлило и дори смаяло публиката. Малко преди това през 1743, е записано първото използване на обувки с колелца, но изобретателят остава неизвестен.

Така започва историята на ролковите кънки и тяхното развитие като забавление, средство за предвижване и спорт.

Ето как изглеждат първите ролкови кънки с четири колела, разположени в две редици по две. При тях натоварването е слабо, поради добре разпределената тежест на тялото и сравнително лесното балансиране, което позволяват. Ето защо са предпочитани от по-малките любители на този спорт, начинаещи и дори хора без спортна форма.

Разбира се съвременните модели са по-лесни за управление, по-удобни и по-добре изглеждащи в сравнение с предшествениците им.

Ролковите кънки са много добро средство за развлечение и спорт. Те дори могат да се използват в ежедневни ситуации – за предвижване на кратки разстояния, за ходене на училище, за разходки в парка, среща с приятели. Те прекрасно поддържат тялото ни във форма, спомагат за изгарянето на калории и укрепването  мускулите.

В професионалния спорт ролковите кънки започват да се използват като заместител на фигурното пързаляне или така нареченото артистично ролково пързаляне. Това е спорт, подобен на фигурното пързаляне, но върху дървен или пластмасов под, където състезателите се пързалят с ролкови кънки вместо зимни кънки.

Отделните дисциплини при него са : задължителни фигури, индивидуално пързаляне, спортни двойки, танцови двойки, танци соло, синхронно пързаляне, шоу групи.

Много от състезателите по фигурно пързаляне са започнали кариерата си именно на ролкови кънки, спортът изглежда като своя двойник на леда, но с известни различия все пак. Индивидуалното пързаляне в ролковите кънки включва скокове, пируети и стъпки, изпълнени под музикален съпровод, а танците са разделени на три поддисциплини: задължителен танц, оригинален танц и волна програма. Фигуристите при артистичното пързаляне най-често използват ролкови кънки, които се състоят от обувка, колесари и колелца. Обикновено, заради приземяването на скоковете, при направата на колесарите се използва алуминий или неръждаема стомана, вместо по-леката пластмаса. В индивидуалното пързаляне, към кънките се слагат и стопери, които се явяват като еквивалент на зъбците при зимните кънки и помагат за изпълнението на скокове. При танците се използват танцови стопери, които помагат за по-лесното изпълняване на стъпки, а при задължителните фигури стоперите изцяло липсват.

Не можем и да не споменем дисциплината наречена Roller Derby, възникнала в началото на 90те години. Това е отборен спорт, със специално разработени бързи кънки, в който участничките се състезават на овална писта. Не ни разбирайте погрешно, това че се състезават главно жени, съвсем не прави този спорт нежен. Точно обратното. Състезателките развиват големи скорости, а сблъсаците между тях не са никак редки.

На дискотека с ролкови кънки или така нареченото Roller Disco възниква още през 70те години на 20ти век, а най-голяма популярност придобива през  80те. Танците с ролкови кънки стават новият начин за забавление по дискотеките и нощните клубове в Щатите, а след 86 и в Обединеното кралство. И до ден днешен различни клубове по цял свят, включват танците с ролкови кънки в програмата си.

Голяма популярност събира и Quad хокея, особено след участието на спорта на летните олимпийски игри в Барселона през 1992г. Спортът възниква първо в Англия, а до ден днешен е популярен в Европа и Америка. Хокей с двуредки е една наистина бърза игра, толкова бърза, че често създава проблеми при снимане и излъчване по телевизията.

Разгледайте специалните ни предложения за РОЛКОВИ КЪНКИ и се свържете с нас ако имате нужда от съвет за Вашия избор.

Behind the Skates – Документален филм за ролковите кънки

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *