Болката от първите стъпки в сноуборда няма да е вечна, но спомените от карането с приятели ще бъдат!

Прогресът в сноубординга започва, когато се научиш да задаваш правилните въпроси. Но преди това най-добре да започнеш с добър екип т.е. ти и инструктора. Много начинаещи смятат, че карането на сноуборд е подобно на пързалянето с шейна и се пускат сами по пистата от първия път. Бързо разбира се се убеждават, че са сбъркали, но болежките и травмите са вече факт. Дори и да успееш да запазиш баланс, едва ли ще имаш нужната техника, за да прогресираш в бъдеще. Знам добре как приятелите те увличат по спорта още преди да си се качил на дъската, но още по-добре знам, че те искат да хвърчат, когато отидете заедно в планината и нямат възможност да ти отделят нужното време, а и не е възможно да ги спреш… те вече знаят какво им носи адреналинът от сноубординга и са изчезнали още преди да си се обул и закопчал.

След заучаването на основните елементи в сноуборда, а именно различните видове стойки, правилно падане и изправяне, спиране със свободен заден крак, скейтинг, свличане, завой към сколна, завой с ротация, а после и свързаните завои и преодоляването на неравности, може да се пристъпи към следващото ниво. Овладееш ли тези елементи, успееш ли да ги използваш в комбинации и в подходящия момент, ти вече не си начинаещ и си на една крачка разстояние от това да изпиташ удоволствието от карането на сноуборд.

Вероятно, за да стигнеш до тук ще ти трябва един сезон, но все пак зависи колко често ще се качваш на дъската, каква е по принцип физическата ти активност и спортна култура. Не малка роля изиграва и психиката. При някои хора се появват сериозни страхове и демотивация. Едно болезнено падане може да те върне в началото, да те скове върху дъската и да те наплаши сериозно. Затова уроците с професионален инструктор са задължителни, той знае кога за кое е време, може да прецени дали си готов за по-сериозни склонове или имаш нужда от упражнения на равното.

Тук е и момента да спомена протекцията, която особено за начинаещите сноубордисти не трябва да се пропуска. Освен че те предпазва от травми, ти дава много увереност и свобода да пробваш всичко.

Друга важна част е качествената загрявка. При сноубординга се натоварва цялото тяло, особено много краката и колената, където най-често се случват фалове. За да се предпазиш от травми, които биха прекратили сезона за теб рано рано, трябва да отделиш около 15-20мин да загрееш. Подготвяйки мускулите и ставите за натоварването, което ги очаква, си осигуряваш по-бързо усвояване  на всички елементи, чувство за гъвкавост и свобода на движението, спестяваш си много болка!

Всичко до тук се отнася за предпазните мерки, които трябва да вземе начинащият сноубордист, и първи стъпки в техниката на сноубординга, но има и още… За да прогресираш, освен да бъдеш възприемчив и да слушаш и осъзнаваш добре съветите на професионалиста, ти трябва да си много търпелив, уверен в успеха, много надъхан и да се наслаждаваш на процеса. Дай си време, бъди упорит, забелязвай малките крачки, които правиш от ден за ден и не се отказвай!

В следващото ниво ти вече ще умееш да се спускаш, взимайки решения в движение, ще усещаш тялото си подготвено или с няколко думи – ще знаеш какво правиш. Тогава ще можеш да виждаш и усещаш грешките си, ще разбираш къде трябва да наблягаш и ще можеш да задаваш конкретни въпроси.  Ще усвояваш съветите много по-бързо, ще бъдеш по-смел и със сигурност ще можеш да се спускаш заедно с приятелите ти.. ще бъдеш щастлив.

В заключение ще предложа няколко практически съвета за по-приятен първи сноуборд ден и сезон.

   1. Избери сноуборд дъската, така че изправяйки я до теб да стига до зоната от брадичката до носа.

   2. Заложи на качествени ръкавици. В първите дни се пада повече и ръцете трябва да са сухи.

   3. Освен каска си набави и протектори за задните части и колената.

   4. Избери хубав зимен ден. Силен снеговалеж, мъгла или заледени писти не са най- подходящите условия за първи уроци.

   5. Загрей всяка част от главата до глезените.

   6. Приеми предизвикателството с усмивка и вярвай в себе си. 🙂

 

Автор – Поли / bazaworld team